Parohia “Sf. Mc. Dumitru“ – istoric şi imagini

Aflată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, uprinzând cartierele 39 A şi 39 B din municipiul Galaţi, parohia “Sf. Mc. Dumitru“ este relativ tânără, fiind înfiinţată după 1990 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Lucrările de zidire la sfântul locaş au început în anul 1993 sub coordonarea pc. pr. Tănase Popescu, iar din 1995 s-au continuat de pr. Mihai Meluţă Lupu, noul paroh şi de pr. coslujitor Gheorghe Buruiană, cu sprijinul membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial, precum şi cu ajutorul substanţial al enoriaşilor.

La data de 30 septembrie 2001, biserica pictată în tehnica “fresco” de pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti, împodobită cu catapeteasmă nouă şi mobilier din stejar, icoane pictate pe lemn, sfinte vase şi odoare, s-a sfinţit de Preasfinţitul Episcop dr. Casian Crăciun, însoţit de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi de un mare număr de credincioşi din parohie şi oraşul Galaţi.

În prezent parohia dispune de un centru pentru desfăşurarea activităţilor cu caracter liturgic şi socio-cultural, o casă parohială şi un centru de zi pentru copii şi tineri (tip “after-school“), aflat în curs de finalizare şi amenajare.

În fiecare joi seara, peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani participă la programul de lecţii “Hristos împărtăşit copiilor“.

IMG_7915

IMG_7923

IMG_5083

IMG_5090

IMG_7931

IMG_7917

IMG_5085

This entry was posted in Parohia.

Leave a Reply